tiistai 10. elokuuta 2021

Hiekkakakun marjapiirakka

Marjapiirakkaa, nam! Yhtenä päivänä iski aivan hurja marjapiirakkanälkä ja ei auttanut kuin ikkunanpesun lomassa alkaa leipomaan 😁 En kuitenkaan halunnut tehdä sitä perinteistä, tuttua ja turvallista piirakkaa ja niinpä kehittelin tämän version, johon yhdistelin kakkumaisen pohjan, juustokakkumaisen "täytteen" sekä ihanan murukerroksen - lopputuloksena mielestäni oikein mehevä ja maukas piirakka! 

Piirakka vaatii vähän vaahdottamista, sekoittamista ja nyppimistä, mutta ei kuitenkaan ole hurjan vaativa tai vaikeatöinen. Ja kaikki tuo vaadittava työ on kyllä vaivan arvoista, suosittelen kokeilemaan!


 

HIEKKAKAKUN MARJAPIIRAKKA 


POHJA

5 kananmunaa

4,75 dl (erikoishienoa) sokeria

200 g voita

5 dl vehnäjauhoja

2 dl mantelijauhoja

1 tl kardemummaa

1,5 tl leivinjauhetta

2 dl kermaviiliä

1 dl maitorahkaa 

 

JUUSTOKAKKUTÄYTE 

200 g vaniljatuorejuustoa 

50 g ranskankermaa

2 dl kermaa

1,5 rkl vaniljakreemijauhetta

 

MURUSEOS

60g  huoneenlämpöistä voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

 

LISÄKSI

marjoja maun mukaan n. 300 g 

(perunajauhoja)  

 

- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen

- sulata voi

- sekoita keskenään kermaviili ja rahka

- sekoita vehnäjauhot, mantelijauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään

- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ( vaahdosta ei tule täytekakkupohjamaisen vahvaa)

- Lisää muna-sokerivaahtoon sulatettu, jäähtynyt voi sekä keskenään sekoitetut kermaviili ja rahka

- lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet

- vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina pellille

 

Valmista juustokakkutäyte sekoittamalla täytteen aineet keskenään (kermaa ei vatkata vaahdoksi). Vaniljakreemijauhe kannattaa lisätä siivilän läpi.

Lisää juustokakkutäyte piirakkapohjan päälle nokareiksi esimerkiksi pursottamalla tai varovasti lusikalla tiputtelemalla. Sekoita täytettä kevyesti pohjan joukkoon esimerkiksi haarukalla vetelemällä (täytteen ei ole tarkoitus sekoittua pohjataikinaan kokonaan, vaan sen on tarkoitus jäädä erottuviksi raidoiksi tai "sattumiksi"). 

Lisää piirakan päälle marjat. Jos käytät pakastemarjoja, pyörittele marjat kevyesti perunajauhoissa ennen piirakan päälle lisäämistä. 

 Valmista murukerros nyppimällä huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos piirakan päälle. 

Paista 200 asteessa noin 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla - kun tikkuun ei jää pohjataikinaa, on piirakka kypsä. Juustokakkutaikina on tässä vaiheessa vielä hiukan tarttuvaa, mutta se hyytyy lopullisesti jäähtyessään. 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Jouluiset pípari-kinuskimacaronit

  Ystäväni pyysi minua opettamaan macaron-leivosten tekoa hänelle ja täytteitä miettiessämme kysyi lempitäytettäni. En osannut sitä silloin ...