Mikäli tykkäät murotaikinapikkuleivistä, sitruunasta ja marjoista, tulet rakastumaan tähän piirakkaan!
Pohja on hyvin murea perunajauhojen ansiosta, mutta se saa kuitenkin vähän rakennetta kaurahiutaleista. Täytteen sitruunaista kirpakkuutta puolestaan taitetaan hiukan ricottajuustolla. Kaiken kruunaa vielä kirpakan makea sitruunasiirappi.
100 g voita
0,7 dl sokeria
1 pieni kananmuna
2 dl perunajauhoja
0,7 dl kaurahiutaleita
vajaa 1 tl leivinjauhetta
Täyte
2 dl sitruunamehua
1 1/4 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
25 g voita
1 tl vaniljasokeria
250 g ricottajuustoa
1 liivatelehti
Sitruunasiirappi
1 dl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Valmista pohja vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Lisää muna rivakasti vatkaten. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita vain sen verran, että saat ainekset sekaisin, älä vaivaa taikinaa. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 26 cm piirakkavuoka /irtopohjavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on kauniin ruskea ja kypsä. Jäähdytä.
Valmista täytteen sitruunakiisseli sekoittamalla kattilassa mehu, sokeri, munat ja maizena. Kuumenna koko ajan hämmentäen, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää voi sekä vaniljasokeri. Anna jäähtyä kunnolla. Lisää sitten ricotta ja sekoita tasaiseksi. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kiehauta tilkka sitruunamehua ja sulata liivate siihen. Lisää liivate ohuena nauhana täytemassaan koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Hyydytä jääkaapissa vähintään tunti.
Valmista sitruunasiirappi keittämällä aineksia keskilämmöllä noin 5-10 minuuttia, kunnes seos vähän paksunee. Huom! Siirappi on kuitenkin tässä vaiheessa vielä hyvin juoksevaa, mutta se paksunee jäähtyessään.
Koristele hyytynyt piirakka käyttäen runsaasti marjoja ja viimeistele sitruunamelissan lehdillä sekä valuttamalla sitruunasiirappia marjojen päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi!