tiistai 5. huhtikuuta 2022

Porkkanakakku raikkaan sitruunaisella täytteellä




 Minä olen mieltänyt porkkanakakun hyvin vahvasti syksyn ja talven leivonnaiseksi - hölmöä, tiedän, sillä raikkaalla täytteellä tästä herkusta saa vallan keväisenkin version. 

Muokkasin omaa luottoreseptiäni hiukan ja jätin siitä mm. "syksyisemmän" kanelin pois. Tällä kertaa en laittanut taikinaan myöskään pähkinää, mutta jotain tekstuuria kuitenkin halusin. Kokeilin lisätä taikinaan sukaattia ja nimenomaan tekstuurin tuojana se toimi ihan kivasti, vaikka maku ei niinkään erottunut. 

Osan sokerista korvasin karamellisoidulla kondensoidulla maidolla - tämä muuten toimi kivasti, kakusta tuli äärimmäisen mehevä! 

Täytteen ja kuorrutteen sitruuna puolestaan raikastaa kokonaisuuden kivasti. Mikäli olet sitruunaisten leivosten ystävä, suosittelen kyllä kokeilemaan tätä reseptiä! 

SITRUUNAINEN PORKKANAKAKKU

Kakkutaikina

3 kananmunaa

2,75 dl auringonkukka -/rypsiöljyä

2 dl ruokosokeria

1 dl karamellisoitua, kondensoitua maitoa

4, 5 dl vehnäjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

0,5 tl vaniljapastaa / -aromia

1 tl  kardemummaa

3-4 tl sitruunankuorta

300 g porkkanaraastetta

200 g sukaattia


Täyte

Lemon curd

50 g voita

1,5 kananmunaa

1 dl sokeria

0,75 dl sitruunamehua

1 tl sitruunankuorta


2 dl vispikermaa

1 liivate

1 rkl sitruunamehua


Kuorrute

 60 g sitruunatuorejuustoa

60 g pehmeää sulatejuustoa (esim. Valio koskenlaskija ruoka&dippi)

50 g voita

3 dl tomusokeria


Valmistus

Pese ja kuori porkkanat, raasta raastimen hienoimmalla terällä. 

Vatkaa karamellisoitu maito tasaiseksi. Lisää ruokosokeri, munat, öljy, sitruunankuori ja vaniljapasta/ -aromi kevyesti sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan. Lisää myös sukaatti ja porkkanaraaste, sekoita kevyesti sekaisin. 

Voitele (ja jauhota) kaksi halkaisijaltaan 20cm vuokaa (tai yksi 24 cm vuoka). Paista 175 asteessa keskitasolla noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla - kun taikinaa ei jää tikkuun, on kakku kypsä. Jäähdytä pohjat. 

Täytettä varten valmista ensin lemon curd. Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja sitruunamehu. Nosta astia lämpimään vesihauteeseen (kattilan päälle, jossa juuri ja juuri kiehumispisteessä olevaa vettä) ja vatkaa, kunnes seos sakenee. Lisää sitruunankuori. Jäähdytä. 

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää noin 1 dl lemon curdia, vatkaa tasaiseksi. Kiehauta 1 rkl sitruunamehua, sulata siihen pehmennyt liivate. Jäähdytä hiukan ja lisää ohuena nauhana täytemassaan. 

Kokoa kakku. Lisää täyte toisen pohjan päälle (jos teit yhden kakun, halkaise pohja). Kostuketta ei tarvita pohjan mehevyyden vuoksi. Nosta toinen pohja päälle. Hyydytä jääkaapissa. 

Kuorruta hyytynyt kakku. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri keskenään. Lisää notkistettu tuorejuusto ja sulatejuusto, vatkaa tasaiseksi. 

Kuorruta kakku ja koristele esimerkiksi (kandeeratuilla) sitruunanviipaleilla, sukaatilla ja koristehelmillä. 


Vinkki! Lopun lemon curdin voit käyttää esim. paahtoleivän päällä, jogurtin tai rahkan seassa tai syödä vaikka sellaisenaan. Tahna säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!

Jouluiset pípari-kinuskimacaronit

  Ystäväni pyysi minua opettamaan macaron-leivosten tekoa hänelle ja täytteitä miettiessämme kysyi lempitäytettäni. En osannut sitä silloin ...