sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Suklaa-marenkimuffarit, valkosuklaafudge ja pusut

Tiitiäisen synttäreitä juhlittiin tänä viikonloppuna ja halusin taas kokeilla jotain uutta ja erilaista herkkua. Kotihiiren blogissa näin maittavan näköisiä muffareita, valitsin listalle ne sekä omaa reseptivihkoani selailtuani myös valkosuklaafudgen. Pusuja ei nautittu kotona (harmi vain, ne on kyllä tosi herkkua), ne tein pikkuherran päiväkotiin synttäriherkuiksi.

Muffareiden alkuperäinen ohje on Leilalta täältä. Kotihiiri mainitsi, että itse muffinit ei olleet niin erikoisia, joten minäkin sitten jätin ne tekemättä ohjeen mukaan ja valitsin reseptiksi takuuvarman amerikan muffiniohjeen. Marengin määrä on aivan liian suuri, minä kuorrutin tuolla 12:lle sanotulla ohjeella nuo 24 muffaria ja marenkia jäi vieläkin niin paljon, että ainakin puolet oisin vielä saanut kuorrutettua. Eli marengin määrän voi kyllä reilusti puolittaa, laitankin ohjeen niin. 


                                   

  SUKLAA-MARENKIMUFFINIT

Amerikan muffinit n.12 kpl

100 g voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta (minä käytän kaakaojuomajauhetta)
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
0, 5 tl suolaa
100 g suklaata

Marenki (eli tämä on jo puolitettu ohje)

3 kananmunanvalkuaista
4, 25 dl sokeria (siro-sokeria, hienokiteistä)
1 tl vaniljasokeria
puolikkaan sitruunan mehu (eli n. 0,2 dl)

Kuorrutukseen 

suklaata n. 350  g , oman maun mukaan joko tummaa tai vaaleaa (minä käytin näiden seosta)

Muffarit:

Sekoita sulatettu voi, sokeri, munat ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen seokseen. Rouhi suklaa ronskiksi palasiksi ja lisää taikinan joukkoon. 

Jaa taikina muffinivuokiin (amerikan muffinivuoat on mielestäni laadukkaita, rasva ei tule läpi ja pitävät muotonsa uunissa, jolloin muffinit saavat korkeutta eivätkä leviä). Paista 200 asteessa n. 20 - 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Marenki: 

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa niitä käsivispilällä kuuman vesiastian päällä (vesi ei saa kuitenkaan kiehua, jottei valkuaiset ala kypsymään) niin kauan, kunnes marenki on ilmavaa, kiiltävää ja sokeri on sulanut (kun tunnustelet massaa, ei sormenpäiden välissä tunnu enää sokerikiteitä) ja massan lämpötila on n. 65 astetta. Nosta astia pois vesihauteesta ja vatkaa marenki loppuun koneella. Nostele marenki pursotinpussiin ja pursota jäähtyneiden muffareiden päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Kuorruta suklaaseen kastamalla.

 VALKOSUKLAAFUDGE
Ohje Pirkka-lehdestä


n. 20 palaa

1 dl vispikermaa
2 dl sokeria
1 rkl hunajaa
2 rkl voita
50 g valkosuklaata
1 tl vanilliinisokeria
1 limetin raastettu kuori

Kuumenna kerma ja siihen sekoitettu sokeri hitaasti paksupohjaisessa kattilassa. Lisää hunaja ja voi. Anna kiehua hiljalleen kuplien ilman kantta n. 15 minuuttia muutaman kerran sekoittaen, kunnes fudgeseos sakenee ja sen lämpötila kohoaa 116 asteeseen (jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran kuumaa seosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät eivätkä hajoa ympäriinsä, seos on sopivan sakeaa).

Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa, limetin kuori sekä vanilliinisokeri. Vatkaa fudgeseos tasaiseksi. Kaada seos astiaan, joka on vuorattu öljytyllä leivinpaperilla. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä. Leikkaa öljytyllä veitsellä n. 2x2 kokoisia paloja. Fudge säilyy jääkaapissa kannella peitettynä noin kuukauden.

MANSIKKAPUSUT



3 munanvalkuaista
1 ½ dl mansikkatomusokeria
½ dl siro-sokeria

1 tl vaniljasokeria
15 marie-keksiä
200 g suklaata

Lisää valkuaisten joukkoon puolet sokereista ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on niin kovaa, että se pysyy kulhossa vaikka sen kääntää ylösalaisin. Nostele vaahto pursotinpussiin ja pursota keksien päälle keoksi. Paista 150 asteessa n. 6- 8 minuuttia kunnes vaahto kiinteytyy. 
Sulata ja jäähdytä suklaa. Kasta vaahtokeot suklaassa (suklaan kannattaa olla jossain syvässä astiassa, esim. korkeassa mukissa, jotta vaahdolla on tilaa "upota" suklaan sekaan). Laita jääkaappiin kovettumaan. Parhaimmillaan pusut ovat seuraavana päivänä.

1 kommentti:

  1. Vau mitä pusuja.. Taidampa kokeilla tehdä Vilhon synttäreille toukokuussa. T.Miia

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!

Jouluiset pípari-kinuskimacaronit

  Ystäväni pyysi minua opettamaan macaron-leivosten tekoa hänelle ja täytteitä miettiessämme kysyi lempitäytettäni. En osannut sitä silloin ...