torstai 29. syyskuuta 2022

Syksyn hitti, omenakakku paahdetulla voilla

 Tämän omenakakun juju piilee kuorrutteessa, joka tehdään paahdetusta voista. Vaikka reseptissä on monta työvaihetta, ei se kuitenkaan ole vaikea tehdä ja voi pojat, miten hyvää kakku onkaan! Mausteiset omenat, suolainen kinuski ja kreemi paahdetusta voista mehevän pohjan kanssa, voiko olla parempaa! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! 





OMENAKAKKU PAAHDETULLA VOIKREEMILLÄ

Kakkupohja

4 L-koon munaa (240 g)

170 g sirosokeria (1,8 dl)

190 g vehnäjauhoja (3 dl )

0,5 tl leivinjauhetta

0,5 dl rypsiöljyä

Täyte

250 g omenakuutioita

1-2 rkl voita

1 tl vaniljasokeria

½ tl kanelia

3 dl vispikermaa

150 g vaniljatuorejuustoa

150 g turkkilaista jogurttia

1 ½ tl vaniljasokeria

n. ½ dl sirosokeria (maun mukaan)

2 ½ rkl vaniljakreemijauhetta

Kinuskikastike

1 dl sokeria

0,45 dl vettä

30 g voita

0,6 dl kuohukermaa

ripaus sormisuolaa

Paahdettu voi

300 g voita

Kreemi

50 g valkuaisia

100 g sirosokeria

150 g paahdettua voita


Valmista paahdettu voi ja kakkupohja edellispäivänä. 
Laita voi paloina paksupohjaiseen teräskattilaan ja sulata pikkuhiljaa. Voi alkaa ensin kiehumaan ja räiskymään, kun vesi haihtuu, tämän jälkeen se alkaa paahtumaan. Sekoita aina välillä, ettei voi pala pohjaan ja anna paahtua kauniin ruskeaksi (n. 160 asteiseksi) ja pähkinäisen aromiseksi. Nosta kattila levyltä ja anna ruskettuneiden proteiinihippujen valua pohjalle. Siivilöi voi toiseen astiaan ja nosta kylmään jähmettymään. 

Kakkupohjan teko. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan varovasti vatkaten. Siivilöi joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voideltuun (jauhotettuun) vuokaan, halkaisija n. 22-24 cm. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla; kun tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Tipauta vuoka pöytään noin 20 cm korkeudelta, tällöin ylimääräinen kuuma ilma poistuu eikä kakku lässähdä jäähtyessään. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 15 minuuttia ja kumoa se sitten ritilän päälle jäähtymään (anna vuoan olla kupuna päällä). 

 Keitä kinuski (myös tämän voit tehdä edellispäivänä). Laita sokeri ja vesi teräskattilaan, keitä miedolla lämmöllä seosta hämmentämättä kunnes se on kauniin kullanruskeaa. Lisää kuutioitu voi ja sekoita. Nosta kattila liedeltä ja lisää kerma hyvin ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos lisäät kerman liian nopeasti ja liian paljon kerrallaan, seokseen syntyy paakkuja. Lisää kinuskiin vielä ripaus sormisuolaa. Anna jäähtyä. 

Laita omenakuutiot, voi, vaniljasokeri ja kaneli pannulle, sekoittele kunnes omenat ovat vähän pehmenneet. Anna jäähtyä. 

Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljasokerin, sokerin ja vaniljakreemijauheen kanssa. Lisää notkistettu tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti. 

Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Kostuta sitruunavedellä, lado omenakuutiot pohjan päälle. Valuta kinuski omenien päälle ja lisää vielä täyte. Nosta toinen kakkupohja päälle, kostuta ja peitä kakku tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. 

Tee sillä aikaa kreemi. Mittaa teräskulhoon valkuaiset ja sokeri. Sekoita lanka-/ pallovispilällä lämpimän vesihauteen päällä, kunnes seos on kiiltävää, tasaista eikä  siinä enää tunnu sokerikiteitä. Vatkaa marengiksi sähkövatkaimella. Lisää 150 g huoneenlämmössä pehmennyttä paahdettua voita. Vatkaa noin kymmenen minuuttia, kunnes kreemi on sileää ja ilmavaa. Levitä kreemi hyytyneen kakun reunoille ja pinnalle, koristele esimerkiksi hasselpähkinärouheella. 

Ota kakku jääkaapista ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Näin kreemi ehtii vähän pehmetä ja sen paahteisuus pääsee täysin oikeuksiinsa. 




1 kommentti:

  1. Mistähän mahtaa johtua etten saanut kinuskia onnistumaan tuolla ohjeella vaikka kaksi kertaa kokeilin

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!

Jouluiset pípari-kinuskimacaronit

  Ystäväni pyysi minua opettamaan macaron-leivosten tekoa hänelle ja täytteitä miettiessämme kysyi lempitäytettäni. En osannut sitä silloin ...